Pierwsze skojarzenia z hasłem: włoska kuchnia to zazwyczaj pizza i makaron. Oczywiście, są to przysmaki przyrządzane w wielu regionach kraju, a różnorodność kompozycji wciąż budzi niezapomniane wrażenia smakowe. Należy jednak podkreślić, że Półwysep Apeniński składa się z ponad 20 kulinarnych regionów. Każdy z nich ma do zaoferowania szereg oryginalnych potraw, które nie sposób wymienić. Aby lepiej poznać kulinaria Italii, warto bliżej przyjrzeć się wybranym smakołykom. Jakie specjały wyróżniają włoską kuchnię?
Klasyka gatunku w wyjątkowym wydaniu – krótki przegląd
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, pizza i makarony to najpopularniejsze dania we Włoszech. Dlatego też nie sposób pominąć ich w opisie włoskiego jadłospisu. Pizza uważana za wizytówkę Italii występuje w dwóch podstawowych stylach: neapolitańskim oraz rzymskim. Pizza neapolitańska ma wyrośnięty, miękki brzeg okalający nieco cieńszy środek pizzy, który po upieczeniu pozostaje wilgotny. Najbardziej znane odmiany pizzy neapolitańskiej to Margherita oraz Marinara.Pizza rzymska jest zdecydowanie grubsza od neapolitańskiej. Dzięki temu można dodać do niej więcej składników, takich jak: rukola, pieczarki, szynka, salami czy cebula.
Dla pełnego poznania bogactwa włoskich makaronów konieczne byłoby nie tylko przeczytanie artykułu czy całego bloga, ale nawet kilku książek kulinarnych – choć i to działanie mogłoby okazać się niewystarczające. Skupmy się więc na przedstawieniu naczelnych reprezentantów Królestwa Makaronów. Ragù w stylu bolońskim to jedno z najbardziej rozpoznawalnych odmian spaghetti. Podstawą dania jest wspomniane ragù, czyli sos pomidorowy z mięsem,znany jako sos bolognese. Szczególną odmianą dania makaronowego jest niewątpliwie lasagne, czyli makaron w postaci dużych prostokątnych płatów przekładany warstwami farszu przygotowywany w piekarniku. Natomiast dla miłośnicy warzyw idealną propozycją może okazać się tagiatelle z pesto z jarmużu. Bazą do sosu są w tym przypadku liście bazylii, oliwa, orzeszki piniowe oraz parmezan.
Nie tylko makarony! Wytrawne przysmaki włoskich regionów
Oprócz makaronów i pizzy we Włoszech skosztować można również innych wytrawnych przysmaków. Na pierwszy plan wysuwa się sycylijskie Arancini – panierowane kulki ryżowe z nadzieniem. Farsz można przygotować z różnorodnych składników, takich jak: sos pomidorowy, mozzarella, gorgonzola, chorizo. Jedynym ograniczeniem w tej kwestii jest wyobraźnia kucharza.
Warto wspomnieć również o propozycji z Toskanii, a więc gnocchi. Gnocchi to rodzaj delikatnych klusek, przyrządzanych z ziemniaków, mąki i jajek. Dodatkiem do dania są zazwyczaj warzywa lub zioła, które nie tylko decydują o niesamowitym smaku, ale też nadają potrawie wartość estetyczną.
Coś na osłodę – jakie desery dominują w Italii?
We Włoszech nie brakuje wyśmienitych deserów. W ścisłej czołówce italijskich słodkości znajduje się bez wątpienia tiramisu, co w tłumaczeniu oznacza podnieś mnie/popraw mi humor. Ta optymistyczna nazwa doskonale pasuje do specyfiki deseru. Tiramisu to połączenie biszkoptów, espresso, likieru amaretto oraz kremu na bazie mascarpone. Wyjątkowa mieszanka smaków sprawia, że tiramisu jest słynnie nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale niemal na całym świecie.
W słoneczne, gorące dni niezastąpionym orzeźwieniem są oczywiście lody. Potrzebę słodkiej ochłody również możemy znaleźć w Italii. Najbardziej znane i cenione są lody Gelato. Ich historia sięga XVI wieku. Wówczas Bernardo Buontalenti z Florencji stworzył recepturę, która do dziś jest wykorzystywana przy produkcji lodów. Bazą deseru jest tłuste mleko lub woda, cukier oraz dodatki, takie jak: śmietanka, stracietella, czekolada czy wanilia. Połączenie tych z pozoru prostych składników daje niesamowity efekt i pozwala zaspokoić nawet najbardziej wymagających wielbicieli słodyczy. Kinga Zaczyk
Virtua Lingua
Akademia Językowa Online
Comments